joi, 27 decembrie 2012

Procesul de nanotehnoligie sau TMA

 Nanotehnologia TMA sau micronizare prin activare tribo mecanica, este bazata pe procedeul de dezintegrare al particulelor solide cu ajutorul accelerarii centrifugale, prin dirijarea si coliziunea controlata a particulelor de materiale care se prelucreaza. Particulele componente din rocile minerale folosite, in timpul procesului de fabricare se unesc unele cu altele sub un unghi bine determinat, ceea ce duce la o miscare relativa a unei particule de-a lungul suprafetei altei particule. 
O asltfel de procedura de macinare a mineralelor in conditii mecanizate de ciocniri reciproce si frecare in intervale de timp foarte scazute(0.0001-0.001s) conduce la aparitia unei suprafete specifice de particule cu un diametru extrem de redus (< 1-7µm) fiind astfel foarte active din punct de vedere biologic si cu un PH stabil de 7.48. 
Prin aplicarea nanotehnologiei TMA, zeolitul capata noi proprietati fizice, li se mareste suprafata activa, se imbunatatesc proprietatile de absorbtie si de transfer ionic, capacitatea, precum si transferul de electroni; astfel proprietatile substantelor prelucrate prin nanotehnologia TMA sunt mult imbunatatite. In timp ce clinoptilolitul neactivat are o capacitate de absorbtie de 300m2/kg, prin procedura de activare tribo-mecanica, capacitatea de absorbtie ajunge la 1000m2/kg.
Aplicarea nanotehnologiei TMA nu cauzeaza schimbari in compozitia chimica a mineralului natural zeolit (determinat prin analiza radiologica cu raze x efectuata pe esantioane inainte si dupa activare) cu toate acestea modifica proprietatile fizico-chimice ale zeolitului natural la un nivel semnificativ.
Cele mai semnificative schimbari apar in:
  • Dimensiunea particulelor,
  • Suprafata activa,
  • Incarcarea electrostatica,
  • Capacitatea de schimb de ioni.
In urma rezultatelor masuratorilor de conductivitate electrica s-a ajuns la concluzia ca TMAZ are o capacitate mai mare de schimb de ioni decât zeolitul neactivat. 
In plus, procesul de schimb de ioni incetineste in timp, ionii TMAZ sunt conectati mai ferm decat ionii din zeolitul neactivat iar cantitatea absoluta de ioni interschimbati creste cu scaderea nivelului ph.
Zeolitul natural contine o cantitate foarte mica de particule hidrofobe (particule care au efect de legare a apei) pe când zeolitii activati sunt complet hidrofili. Suspendarea TMAZ in apa (indiferent de concentrare sau de timpul de amestecare ) prezinta un ph mai crescut decât la zeolitul neactivat. 
Toate particulele TMAZ au un diametru mai mic de 83.87 µm iar diametrul mediu este 11.1 µm. In comparatie cu zeolitul neactivat, dimensiunea medie TMAZ este de 6 ori mai mica iar suprafata specifica este 1.8452 mA²/g, care este de 3 ori mai mare decât al zeolitului neactivat.

In ultimii ani s-au depus eforturi considerabile in ceea ce priveste dezvoltarea si aplicarea tehnologiei de activare tribo-mecanica (TMA) in utilizarea agentilor naturali (zeolit, licopen, propolis, laptisor de matca, etc.) pentru intensificarea eficacitatii medicamentelor. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu